Kontaktirajte nas:
021/622-663

Radno vrijeme Općine:
08 do 15 h (pon-pet)

Danas je: 

U 75. godini umro Ivo Mošić - Čiriban

U 75. godini umro Ivo Mošić - Čiriban

Dugogodišnji član župskog ekonomskog zbora (crkovinara), pučki pjevač (čuvar selaškega kora), pokretač brojnih aktivnosti za Crkvu i zajednicu, predsjednik mjesnog odbora Selaca...

Dana 21. listopada 2011. nakon duge i teške bolesti napustio nas je naš ugledni član zajednice,

 IVO MOŠIĆ "Čiriban" 

(1936. - 2011.)

Sprovod dragog nam pokojnika obavit će se u Selcima, 23. listopada 2011. (Nedjelja) u 15 sati.

 

Dragi barba Ivo u ime svih Selčana neka Vam je vječna slava i hvala!

 

U raj poveli te anđeli

na dolasku tvojem

primili te mučenici

i poveli te u sveti grad Jeruzalem.

Zbor anđela primio te

i s Lazarom nekoć ubogim

imao ti vječni pokoj. 

_________________________________________________________________ 

Govor sa posljednjeg ispraćaja (prenosimo u cijelosti i u izvornom obliku)

 

Kad zajeca bilac,

Tužne raznosi zvuke,

Načas stane se i pita,

ko je to prikriži ruke?

 

Je, zajeca je bilac,

I tužnu vijest prosu je po mistu,

Umri je Ivo Čiriban.

 

Izmučeno, shrvano, ispaćeno tilo u zadnjih desetak godin, a koje se je iznenađujuće dobro držalo i borilo, ali očito, više se ni moglo odupirat i prkosit opakoj bolesti.

Pamtit ćemo Iva kao domoljuba, čovjeka koji je volio i bio zaljubljenik u svoj kraj, u svoja Selca. Od rane mladosti pa doslovno do samoga kraja, uvijek je bio među prvima u svim akcijama, sudionik svih događanja koja su se organizirala u mistu i za misto, pa bilo to u političkom, vjerskom, kulturnom, poljoprivrednom, zabavnom ili bilo kojem drugom planu, jednostavno, bila su ga puna Selca.

Bog mu je podario ugodan, lijep i prepoznatljiv glas, a On mu je obilato i stalno zahvaljivao pjevajući šezdesetak godina u Crkvi, na svim događanjima kroz godinu: na Nedjeljnim misama, svim blagdanima, procesijama, velikim šetemanama, uvijek prvi, pravi i nezamjenjivi vođa.

Zahvalni smo Ivu na očuvanju naše kulturne baštine, naših starih pučkih napjeva, i mnogi bi bili nestali, otišli u zaborav da njega nije bilo. U Selcima nema kuće gdje Ivo nije sudjelovao i pjevao na ispraćaju naših pokojnika, a iz nekih kuća i više puta.

I ja osobno, ono malo napjeva što znam, njemu moram zahvaliti, jer od njega sam učio, njega slušao i od njega upijao.

I po riječima sv. Augustina « Tko pjeva dvostruko moli « ti si Ivo svoju kvotu molitve odavno odradi i obilato premaši, iskreno se nadam da će i Gospodin to prepoznati i obilato te nagraditi.

Ostaju nezaboravna novogodišnja kola, oko bora na Pijaci, gdje smo se kupili oko tebe ka piplići oko kvoške i čekali da intonaš « I litos ka i do lita vode... « u sjećanje na tebe Ivo, nastojat ćemo održati tu tradiciju.

U ime društva Hrvatski sastanak zahvaljujem ti kao dugogodišnjem članu Uprave i vrlo aktivnom i odgovornom članu glazbe, čiji si sudionik bio i one koja je prestala sa radom 1956. godine i ove danas obnovljene 1990. godine.

Na svim nastupima dostojanstveno si i sa puno radosti predstavljao «Hrvatski sastanak» i naša Selca.

Ivo, iskreno ti i od srca veliko hvala, za sve što si napravio svojim samoprijegornim i angažiranim radom za opće dobro.

Hvala ti za svaki ispjevani psalam, za svaki ispraćaj naših najdražih. Neka te Gospodin obilato nagradi i primi u svoj anđeoski zbor, a umorno i ispaćeno tilo neka se odmori i počiva u voljenoj ti selaškoj zemlji.

 

Selca, 23. listopada 2011.

Juro Štambuk - Čiča