Kontaktirajte nas:
021/622-663

Radno vrijeme Općine:
08 do 15 h (pon-pet)

Danas je: 

Smotra sirnica 2013.

Smotra sirnica 2013.

Jučer, na Uskršnji ponedjeljak, u Nerežišćima je održana druga po redu Smotra sirnica otoka Brača.

Manifestacija koja je začeta u Narodnoj knjižnici Sutivan 2012. godine krenula je u ostvarenje svoje misije - povezivanja otoka Brača u svrhu očuvanja bogatih gastronomskih tradicija u pripremanju hrane i blagovanju svojstvenom otočkom i mediteranskom načinu života.

Zamisao je da manifestacija svake godine izmjenjuje mjesto održavanja i tako postane raznolika u organizaciji a jedinstvena u cilju druženja, degustiranja sirnica i njegovanja tradicijskih običaja vezanih za najveći kršćanski blagdan Uskrs.


Ovogodišnja smotra okupila je 10 bračkih mjesta: Bol, Selca, Nerežišća, Supetar, Škrip, Sutivan, Ložišća, Mirca, Pučišća i Postira koji su prijavili čak 29 uzoraka sirnica. Rad ocjenjivačkog žirija ravnao se po propisanim standardima tako da su se ocjenjivali samo tradicijski oblici sirnica a ne modernije kreacije poput "čokoladnih".

Vrednovao se izgled, struktura, miris i okus a pet članova žirija zbrajanjem bodova odabralo je ovogodišnje favorite. Kako se pobjednička diploma dodjeljuje čitavom mjestu a ne pojedincima, iako je bilo boljih pojedinačnih uzoraka titulu "Uspješnog čuvara kulinarske tradicije otoka" ove godine odnosi mjesto Škrip, a u stopu ga prate Sutivan i Supetar.


Zanimljiv program okupio je veliki broj ljudi sa svih strana Brača u prekrasnom prostoru Galerije Nerežišća, a uz pokroviteljstvo spomenute Općine organizaciju potpisuju udruga "Svijet kao cvijet" iz Sutivana, zajednica žena "Katarina Zrinski" i Osnovna škola Nerežišća.

U glazbenom dijelu programa nastupile su ženska klapa "Užonca" iz Bola te muške klape Morbin iz Donjeg Humca i "Blaca" iz Nerežišća.

 

Kako je sve to skupa izgledalo možete pogledati u fotogaleriji ""2. Smotra sirnica otoka Brača" na FB stranici.

Preuzeto: www.braconline.com.hr (F.Mlinac)