Kontaktirajte nas:
021/622-663

Radno vrijeme Općine:
08 do 15 h (pon-pet)

Danas je: 

Skulpturalna višeglasja

Skulpturalna višeglasja

U Izložbenom salonu KUD-a možete pogledati izložbu mladog bračkog ak. kupara Emila Trutanića. Izložba je otvorena od 14. do 23. srpnja.

Kiparske kompozicije Emila Trutanića moguće je opisati kao volumene pomno obrađenih površina, inertne na proboj prostora. Prostor ne penetrira u masu već je obavija naglašavajući njenu kompaktnost. Svojim konkavno-konveksnim partijama masa uznemiruje prostor sugerirajući pokretljivost imanentnu živom organizmu. A asocijaciju na živi organizam Trutanićeva skulptura nesumnjivo nosi. Nesvakidašnja dinamična kvaliteta skulptura podržana je nutarnjom tenzijom koja se očituje i kroz napetost vanjskog plašta. To su kompozicije nalik organizmima promatranima kroz mikroskop, koji se, kroz filtar imaginacije, mijenjaju i konačno završavaju u kompozicijama većih dimenzija. Nije nevažno istaknuti kako je umjetnikova imaginacija utemeljena u mediteranskom podneblju, označena fenomenima mora odnosno reliktima organizama zaostalih u kamenu.

 

Asocirati ime uz umjetničko djelo ili oblik nezahvalan je zadatak. Postoje primjeri kada umjetnička djela otrpe različite naslove, a shodno tome i promijenjene doživljaje (što ne mora biti negativnog predznaka!). Ukoliko je riječ o organičko-biomorfnim kiparskim kompozicijama opasnost postaje osobito izražena. U takvim slučajevima iskustvo nas tjera na podsjećanje, odnosno usporedbu s već viđenim, a samim time i na zatvaraje procesa neposrednog opažanja. No naslov djela može stimulirati imaginaciju što je slučaj s djelima Emila Trutanića.

 

Nadalje, ono što osobito valja istaknuti u umjetničkoj produkciji ovog autora jest mogućnost raznolikog postavljanja pojedinih skulptura. Naime, kroz povijest umjetnosti prošloga stoljeća mnogo se raspravljalo o ulozi postamenta i načinima postava skulptorskog djela. U skulpturama Emila Trutanića postament se toliko i ne problematizira. On je nepotreban upravo zbog "promjenljivih" karakteristika skulpture. Iako bismo neke položaje mogli smatrati boljima od drugih, vrijedi naputak kako se skulptura ne može postaviti naopako ili izvrnuti "na bok". Takva praksa nije učestala u području kamene skulpture.

 

Na ovim skulpturama zanimljivo je pratiti stupanj uglačanosti, koji, dakako ovisi o njegovim karakteristikama. Taktilan doživljaj postaje od odsudne važnosti jer nam tek on svjedoči u kolikoj se mjeri, na nekim skulpturama, poništavaju trenja, odnosno afirmira "plovnost" dodira. Spoznaja skulpture rukom naizgled je suvišno isticati, no valja imati na umu da živimo u vremenu u kojem nas uče kako djela skulptorskog medija nije uputno dodirivati.

Dalibor Prančević

 

 

 

ŽIVOTOPIS

 

Emil Trutanić rođen je 23. svibnja 1983. godine u Splitu. U Supetru završava Osnovnu školu, a u Splitu školu Likovnih umjetnosti - kiparski dizajner. Godine 2008. diplomira kiparstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi profesora mr. Kažimira Hraste. Godine 2009. završava program dopunskog  pedagoškog obrazovanja na PMF-u u Splitu te stječe status  metodičara likovne kulture. Živi u Supetru. Član je splitskog HULU-a , Foto kluba"Split"- Split, folklorne skupine "Ciciliona" - Supetar.

 

IZLOŽBE

 

Svibanj 2010. - Dioklecianovi podrumi, Split

Samostalna izložba "Kud plovi ovaj brod"

 

Studeni 2009. - 36. Splitski salon - Readymade rukotvorina fetiš igračka..., MKC i Akvarij Bačvice, Split

Skupna izložba

 

Srpanj 2009. - Galerija umjetnina Branislav Dešković, Bol

Samostalna izložba kamenih skulptura "Taktilnost"

 

Srpanj 2009. - Crkvica sv. Martina u Supetru

Skupna izložba tri mlada kipara: kula, na dnu mora, rupa

 

Ožujak 2009. - Salon Galić - Split

Samostalna izložba kamenih skulptura "Doživljaji"

 

Prosinac 2008. - Kripta crkve SV. PETRA u Beču

Skupna međunarodna izložba "jaslica"

 

Srpanj 2008. - Samostalna izložba skulpture

Galerija  CAPRA - Crkvica sv. Martina u Supetru

 

Svibanj 2008. - izložba studenata Umjetničke akademije Split,

Franjevačka galerija u Širokom Brijegu

 

2007. - Skupna izložba studenata "Pasionska baština" Zagreb

 

2007. - Skupna izložba studenata Umjetničke akademije "Godišnja produkcija - Split Dioklecianovi podrumi"

 

 

 

JAVNI RADOVI

 

Rujan 2007. - Međunarodna ljetna studentska kiparska škola "MONTRAKER"

Stalna postava (ACY MARINA) u gradu Vrsaru

-         Kamena skulptura "JATO"

 

Svibanj 2007. - Studentska kiparska kolonija Bol na Braču

Stalna postava šetnica prema Zlatnom ratu (Bol)

-         Kamena skulptura "ZVIR"