Kontaktirajte nas:
021/622-663

Radno vrijeme Općine:
08 do 15 h (pon-pet)

Danas je: 

Postavljanje spomen ploče prof. Nevi Kežić

Postavljanje spomen ploče prof. Nevi Kežić

S radošću Vas pozivamo na svečano otkrivanje spomen ploče, istaknutoj selačkoj i bračkoj poetesi prof. Nevi Kežić, u Selcima 15. svibnja 2012. godine s početkom u 12:00 sati ispred zgrade Škole!

S radošću Vas pozivamo na svečano otkrivanje spomen ploče, istaknutoj selačkoj i bračkoj poetesi prof. Nevi Kežić, u Selcima 15. svibnja 2012. godine s početkom u 12:00 sati ispred zgrade Osnovne škole Selca. Prigodna manifestacija organizira se u povodu njenog rođendana i Dana škole !

 

 

P r o g r a m   s v e č a n o s t i

 

-          Pozdravni govor općinskog načelnika Ivice Škrpace, prof. i ravnatelja OŠ Selca Maria Španje, prof.

-          Obraćanje uzvanika ( dr. Lucija Puljak, prof. dr. Joško Božanić i don Stanko Jerčić)

-          Svečano otkrivanje spomen ploče

-          Prigodni program učenika OŠ Selca

-          Domjenak za uzvanike u Restoranu Osnovne škole Selca

________________________________________________________________________

 

 

 Prošle su dvije godine  otkako nas je napustila naša draga Neva Kežić, bračka pjesnikinja i članica Društva hrvatskih književnika. Ostat će njezin bogati pjesnički i književni opus te velika ljubav koju je, kao profesorica hrvatskog jezika, usadila, osobito spram čakavici, brojnim generacijama učenika osnovne škole u svojim Selcima.

Neva Kežić bila je prva poetesa u Dalmaciji koja je u drugoj polovici 20. stoljeća objavila čakavski kanconijer. Radilo se o zbirci "Nevere i bonace" iz 1982. godine. Pisala je na svojoj jedroj selačkoj čakavici, ali i književnim izričajem.

Njezin opus iznimno je bogat jer je objavila 14 knjiga. Napisala je četiri zbirke čakavskih pjesama, dvije zbirke pjesama na književnom jeziku, a usto je pisala pripovijetke i poeziju za djecu te prozu za odrasle.

Antologijske njezine čakavske pjesme uključene su u zbirku "Sunčana krosna". Posljednja njezina knjiga znakovitog naslova "Trpi ženski" stigla je iz tiskare na njezinu bolesničku postelju. U njezinim pjesmama nema patetike, lažnih uzdisaja, prenemaganja. Sve je čisto, iskreno, snažno, a jednostavno.

U spomen na našu dragu Nevu Kežić, zahvalni Selčani podižu spomen ploču na Zgradi Osnovne škole Selca.