Kontaktirajte nas:
021/622-663

Radno vrijeme Općine:
08 do 15 h (pon-pet)

Danas je: 

Odobreno 7,5 mil. kuna za novi vatrogasni dom

Odobreno 7,5 mil. kuna za novi vatrogasni dom

Općina Selca i DVD Selca uz pomoć natječaja iz mjere 7.4.1. dobili bespovratnih milijun eura za izgradnju novog vatrogasnog doma

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković prisustvovala je 2. listopada 2019. godine potpisivanju 39 novih ugovora o financiranju koji su rezultat provedenih natječaja iz Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ Programa ruralnog razvoja RH, vrijednih 177 milijuna kuna, koje je s predstavnicima gradova, općina i vodno-komunalnih poduzeća potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Korisnici natječaja tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ su jedinice lokalne samouprave, trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, udruge/organizacije civilnog društva i lokalne vjerske zajednice koje se bave humanitarnim i društvenim djelatnostima, LAG-ovi, javne ustanove neprofitnog karaktera u kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave osim javnih vatrogasnih postrojbi, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, te škola. Svi projekti provode se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu.
 
Provedena su dva natječaja, a trenutno je u tijeku ugovaranje projekata sa 2. natječaja. Do sada je iz tog natječaja ukupno ugovoreno 209 projekata u vrijednosti većoj od milijardu kuna i to 143 vrtića u vrijednosti 763,6 milijuna kuna (ukupno ih je ugovoreno 200 iz ove mjere), 6 zajedničkih vatrogasnih domova u vrijednosti 46,2 milijuna kuna te 60 projekata za lokalnu infrastrukturu u vrijednosti 289 milijuna kuna. Danas je potpisano 26 ugovora vrijednih 131 milijun kuna.

U sklopu mjere 7.4.1. Općini Selca odobrena sredstva za izgradnju i opremanje novog vatrogasnog doma u ukupnom iznosu od 7.5 milijuna kuna.

Kraj je ovo dugog i neizvjesnog puta koji je završio na najbolji mogući način za naše Dobrovoljno vatrogasno društvo. Izgradnjom novog vatrogasnog doma naša općina rješava pitanje smještaja vatrogasaca koji su do sada nažalost bili podstanari u potpuno neprimjerenim uvjetima što ih ni u jednom trenutku nije sprječavalo da svoj posao obavljaju profesionalno i kvalitetno. U novim prostorima su planirani i razni drugi društveno korisni sadržaji koji će biti na ponos cijele nam općine.

Pred nama je provedba projekta koja će vjerujem biti uspješna, jer ovo je već treći EU projekt kojeg provodimo na području Općine Selca, a spremni smo s dokumentacijom i za druge natječaje uz pomoć kojih planiramo osigurati više od 5 milijuna eura za zaštitu i obnovu vrijedne općinske imovine (Didolića dvori i sl.).

Iskrene čestitke našim vatrogascima!