Kontaktirajte nas:
021/622-663

Radno vrijeme Općine:
08 do 15 h (pon-pet)

Danas je: 

Najznačajnija rustična vila na Braču

Najznačajnija rustična vila na Braču

Francuski veleposlanici u posjeti arheološkom lokalitetu u Novom Selu

Završena je još jedna sezona arheoloških istraživanja na rimskoj rustičnoj vili Novo Selo Bunje kraj mjesta Selca na otoku Braču. Arheološka istraživanja započela su 2015. godine zajedničkom suradnjom hrvatskih i francuskih institucija te se nakon nekoliko istraživačkih kampanja vide zanimljivi i važni rezultati. Suradnja znanstvenika i pronalaženje zajedničkih interesa započela je u Rimu u uglednoj kulturno znanstvenoj instituciji École française de Rome gdje su s hrvatske strane Institut za arheologiju i École française de Rome, CNRS Centre Camille Jullian (Aix-en-Provance) te Université Paris-Est (Pariz) s francuske strane dogovorili višegodišnje arheološko istraživanje ovog lokaliteta. Nakon prve posjete lokalitetu 2014. g. projektu se pridružila Općina Selca koja sudjeluje u istraživanju osiguravajući ključne logističke elemente bez kojih bi istraživanje bilo otežano i usporeno. Od 2016. g. istraživanja podupire i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Važno je istaknuti i suradnju s konzervatorskim odjelom u Splitu uz čije se savjete i upute planira započeti s konzerviranjem zidova na lokalitetu te razumijevanje i pomoć vlasnika zemljišta na kojemu se lokalitet nalazi.

Cilj istraživanja je uređenje arheološkog lokaliteta za posjete te osnivanje arheološke zbirke kako bi se sva znanstvena istraživanja predstavila široj i znanstvenoj javnosti. Do predstavljanja lokaliteta predstoji još mnogo iskopavanja, obrade nalaza, lokaliteta i izrada različitih skupocjenih analiza kako bi se dobila što jasnija slika života na ovoj velikoj rimskoj rustičnoj vili kao i osiguravanje lokaliteta kako bi bio pristupačan svim dobnim skupinama.

Ono što su dosadašnji rezultati pokazali je to kako se ovdje nalazila jedna od najvećih i najvažnijih vila na otoku Braču, s jasnom strukturom i podjelom na gospodarski dio u kojem se vršila obrada maslina i stambenim dijelom koji uključuje terme. Obrada maslina i proizvodnja ulja su potvrđene nalazom različitih dijelova postrojenja uljare (mlin, kameni blokovi koji su pridržavali grede tijeska, kanali, bazen za pročišćavanje ulja), a same koštice (pašćice) su pronađene u ložištu peći termi gdje su korištene kao gorivo za loženje i grijanje vode u bazenima termi te zraka putem uzidanih keramičkih cijevi. Veličina kamenog mlina govori o proizvodnji velikih razmjera koji nadilaze potrebe jedne vile tj. svjesno se proizvodio višak za prodaju i zaradu.

Termalni kompleks je očuvan uglavnom u dijelu temelja što otežava tumačenje pojedinih prostorija. Ono što je jasno je kako su pronađene prostorije za bazen s toplom i hladnom vodom, peći za zagrijavanje zraka i vode te prostorija koja je mogla služiti kao latrina (toalet). Jedna od apsida termi je bila pokrivena bijelim mozaikom, a količina pronađenih tessera govori kako su i ostali podovi u termama imali takav pod. Zidovi su bili prekriveni mramornim pločicama. Sav kamen na lokalitetu je s Brača, a mramor za prekrivanje je iz Carrare.

Prema do sada obrađenim nalazima lokalitet je nastanjen u prvoj polovici 1. st. po. Kr., a nastanjen je sve do u 6. st. po. Kr.

Trenutno se istražuje središnji, najvažniji dio rustične vile, a njezini pomoćni dijelovi nalaze se u bližoj okolici.

Veleposlanici u posjeti

 

Trenutno se istraživanje financira s hrvatske strane od Općine Selca, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i s francuske strane Ecole française de Rome, CNRS Centre Camille Jullian i Francuskog ministarstva vanjskih poslova. Upravo radi projekta koje je odobrilo Francusko ministarstvo vanjskih poslova francuski veleposlanici Corinne Meunier i Philippe Meunier s velikim interesom i oduševljenjem posjetili su lokalitet i saslušali prezentaciju projekta i dosadašnjih spoznaja. Veleposlanici su pozdravili sve dosadašnje napore, zajedničko sudjelovanje svih partnera u projektu i interes i zalaganje lokalne sredine čija je velika želja ovaj projekt uključiti u buduću bogatu kulturnu ponudu Općine Selca.

Složna ekipa

Arheološko istraživanje je naporan posao koji zahtijeva puno pažnje, fizičkog rada, znanja, aktivno i složno sudjelovanje svih sudionika. Ovaj projekt ima sreću što se malobrojna ekipa izvrsno slaže i nadopunjava te uspješno nosi sa svakodnevnim izazovima. Voditelji projekta i istraživanja su dr. sc. Kristina Jelinčić Vučković, dr. sc. Emmanel Botte, dr. sc. Audrey Bertrand, sudionici dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić (Institut za arheologiju), vrijedni brački arheolog Jere Drpić, francuski studenti Nicolas Leyes, Antoine Boisson, Alexia Rosak. Vrijedan dio ekipe je svakako Petar Koncul koji je radio na strojnom iskopu lokaliteta i s oduševljenjem pratio svaki nalaz. Suradnja i razumijevanje vlasnika zemljišta gdje se nalazi ova vila se rijetko sreće te svakako treba spomenuti g. Ivicu Škrpacu koji ekipi pomaže i brojnim informacijama koje je prikupio od svojih predaka. Načelnik, g. Ivan Marijančević prepoznao je razmjere potencijala ovog lokaliteta i njegovu veliku perspektivu kao vrijednog kulturnog proizvoda koji će zasigurno po završetku projekta postati jedan od prepoznatljivih kulturnih proizvoda ovog dijela Brača.

Zračni snimak tijekom istraživanja (autor: Emmanuel Botte)  

Za selca.hr: dr.sc. Kristina Jelninčić - Vučković (Institut za arheologiju Zagreb)