Kontaktirajte nas:
021/622-663

Radno vrijeme Općine:
08 do 15 h (pon-pet)

Danas je: 

IV. Smotra sirnica otoka Brača u Selcima

IV. Smotra sirnica otoka Brača u Selcima

Lijepa uskršnja tradicija otoka Brača, spravljanja sirnica se nastavlja i ove godine.

Nakon prošlogodišnje pobjede svojih predstavnika, organizaciju ovogodišnje IV. smotre sirnica otoka Brača prihvatila je Općina Selca koja ima namjeru napraviti najbolju smotru do sada.

Bogati program predviđa, osim obveznog kušanja i ocjenjivanja uzoraka od strane žirija, izložbu uskršnjih jaja, igre za djecu, tradicijske igre za odrasle (kotrljanje i borba jajima), izlaganje o tradiciji uskršnjih običaja, čitanje poezije selačkih pjesnika i bogat zabavni glazbeni program za goste smotre.
Sama manifestacija održat će se u nedavno otvorenoj Galeriji "Ursić" (don Androta dvori, ispod stare crkve) sa početkom za publiku od 12:30 sati a za sudionike smotre od 11:30 sati kad započinje primanje uzoraka za ocjenjivanje.
Prema ustaljenom običaju i pravilima osnivača smotre, Narodne knjižnice Sutivan, ocjenjuje se izgled, struktua, miris i okus sirnice i to od strane žirija sastavljenog od predstavnika mjesta koji donesu više od tri sirnice na ocjenjivanje.

Podsjetimo se, ideja ove smotre je da se svake godine održi u drugom bračkom mjestu, a dosadašnji domaćini bili su Sutivan, Nerežišća, Škrip i ove godine Selca.


Potičući održavanje tradicionalnog običaja spremanja bračkih pinci ili sirnica ova Smotra kompatibilna je sa UNESCO-vom zaštitom "Mediteranske kuhinje", upisane na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Taj način tradicijske prehrane u međunarodnom društvu mediteranskih zemalja u Hrvatskoj predstavljaju otoci Brač i Hvar.

Bračke domaćice i domaćini: "Brašno, šećer i maslac u ruke i vidimo se na IV. Smotri sirnica otoka Brača u Selcima na uskršnji ponedjeljak 6. travnja!".