Kontaktirajte nas:
021/622-663

Radno vrijeme Općine:
08 do 15 h (pon-pet)

Danas je: 

IN MEMORIAM MARIO ŠPANJA, prof.

IN MEMORIAM MARIO ŠPANJA, prof.

MARIO ŠPANJA pok. Tomislava 1961. - 2014. Pogreb dragog nam pokojnika obavit će se u subotu, 6.XII.2014. u 15.30 sati na mjesnom groblju Vodice. Počivao u miru Božjem.

Poznato je da se o preminulima uvijek govori pomalo pretjeranim, ukrašenim tonom. Ali sve što kažem za Maria neće biti pretjerano  - nijedna rečenica ni konstrukcija neće ga dobro opisati. Jer on je bio nesvakidašanj, potpuno izvan svih kategorija. On je bio hodajući Google, talentiran na toliko različitih načina, bivajući na nekoj drugoj frekvenciji, a opet se približavao svima. Kad je došao baš u Selca sa svojim svemirskim nastupom, s njim je stigla sasvim druga energija. Sve mu je bilo u malom prstu - i gljive, i glazba, i književnost, i humor, i astrologija, i pedagogija. On jednostavno nije mogao biti tako osebujan, a istodobno običan u drugim stvarima. Ali, neshvaćenost je osobina svakog genija.

Ipak, važnija od svih njegovih talenata je danas sasvim rijetka osobina koju je posjedovao: njegova pročišćena dobrota. To je bila čak i naivna, autodestruktivna dobrota, pravi endem u današnjem svijetu.  Jer, svijet te proguta ako si tako bezazlen. Mario je bio uvijek tu, za svakoga, da prepozna vrstu gljive, da predvidi budućnosti, da ispriča vic. Upečatljiv sa svojom umjetničkom pojavom, nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

Prvi put sam ga uspoznala kao nastavnika likovnog u osnovnoj školi, gdje je pokazivao veliku empatiju i zainteresiranost za djecu. Posvuda je ostavljao svoj trag. Sudbina ga je samo jače vezala za Selca, pa je kasnije, kao ravnatelj bio  pravi umjetnik u spontanom reagiranju. Iznimno talentiran za međuljudske odnose, unosio je atmosferu ležernosti, spontanosti i intelektualizma, ni u jednom trenutku ne pokazujući ni trag negativnosti. Bio je pravi dobri duh škole, balansirajući na svačijoj razini iako smo svi dobro znali koliki je kapacitet.

Bio je biser kojeg nismo dovoljno čuvali. A takve endemske biljke kao što je bio Mario su preosjetljive ako ih se ne zalijeva.  Šteta je da nas tek ovakvi trenuci podsjete na to koliki je on dragulj. Nismo ni svjesni što smo naučili od tebe, Mario. I što si kroz godine prenio na nas. Mislim da ćemo tek postepeno postajati svjesniji.

Mario, hvala ti na svemu.

Katarina Jakšić, prof.