Kontaktirajte nas:
021/622-663

Radno vrijeme Općine:
08 do 15 h (pon-pet)

Danas je: 

18 godina od postavljanja kipa Ivanu Pavlu II. u Selcima

18 godina od postavljanja kipa Ivanu Pavlu II. u Selcima

Ususret proglašenju svetim Ivana Pavla II. prisjetimo se sada već davne 1996. godine kada su Selčani u znak zahvalnosti prvi u Europi podigli spomenik dragom papi, velikom prijatelju hrvatskog naroda

Spomenik papi Ivanu Pavlu Drugome, proročkom svjedoku istine i branitelju prava čovjeka i malih naroda velikom prijatelju Hrvata - isklesan od bračkog kamena u naravnoj veličini postavljen je u Selcima prije 18 godina. 

Pokretač ideje bio je tadašnji župnik don Stanko Jerčić, a nakon provedenog javnog natječaja između 45 prijedloga odabran je rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Po gipsanom modelu autora, kip pape u prirodnoj veličini isklesao je Krešimir Tomasović. Svečano otkrivanje spomenika održalo se 7. rujna 1996. godine, uz nazočnost gotovo svih hrvatskih biskupa, predvođenih kardinalom Franjom Kuharićem.

Papin kameni spomenik u naravnoj veličini, rad kipara Kuzme Kovačića, postavljen 1996. u Selcima na Braču, po mnogočemu se čini posebnim.

Bio je to prvi pravi ozbiljni kiparski rad u javnom prostoru, makar treba priznati da u to vrijeme već postoje  dva spomenika Ivanu Pavlu II. postavljena nešto ranije. Jedan u Africi (Obala Slonovače), a jedan u Južnoj Americi (Gvatemala). To su bila više obilježja zahvalnosti nego ozbiljna umjetnička nastojanja, gabaritima moguće i veća od selačkih ali treba istaknuti da je bračko obilježje ipak prvo u Europi i spomenik u pravom smislu te riječi, s aspekta pune plastike, figure u prostoru...

Postavljanje spomenika (kipa) Ivanu Pavlu II., realizirano je s dopuštenjem samoga Svetog Oca i Svete Stolice, te je na posljetku otkriven u nazočnosti Papina nuncija u Hrvatskoj Giulija Einaudija koji je pročitao pismo zahvale Ivana Pavla II.

Kasnije je po isklesanom odljeven i brončani spomenik postavljen 2003. u Zagrebu, na Ksaveru, ispred zgrade Vojnog ordinarijata i nuncijature. Po tom modelu izljeven je i jedan brončani kip veličine pedeset centimetara koji je predan Svetom Ocu 1997. za hodočašća hvarske biskupije u Rim.