Kontaktirajte nas:
021/622-663

Radno vrijeme Općine:
08 do 15 h (pon-pet)

Danas je: 

150. godina od rođenja Martina Kukučina

150. godina od rođenja Martina Kukučina

Ove godine u Slovačkoj se obilježava obljetnica rođenja Martina Kukučina. Općinsko izaslanstvo od 14. do 16. svibnja odlazi u Republiku Slovačku kako bi sudjelovalo na ovoj velikoj proslavi.

Ove godine navršava se 150.-ta obljetnica rođenja Martina Kukučina. Poznatiji još pod imenom Matej Bencur rođen je 1860. godine u Jasenovoj, gdje je dobio i svoje prvo radno mjesto kao učitelj, kasnije je upisao i završio studij medicine u Pragu.

Početkom 1894. preselio je na Brač na poziv svog prijatelja Petra Didolića, gdje je radio kao lječnik i gdje je napisao svoj prvi roman « Kuća na obronku «.

Zbog svojeg stvaralaštva u duhu realizma Slovaci ga uspoređuju s našim Krležom. Od 1926. godine s bolesnom suprugom živio je u Lipiku a umro je 21. svibnja 1928. u Pakracu.

 

Povodom ovog važnog događaja i naše izaslanstvo predvođeno gosp. načelnikom Ivicom Škrpacom odlazi u službeni uzvratni posjet Slovačkoj zajedno s kolegama iz Pakraca od 14. do 16. svibnja og.

 

Kulturna suradnja (poveznica) dvaju naroda traje već duže vrijeme, naše izaslanstvo je gostovalo u Lipiku i Pakracu, Slovačko izaslanstvo je bilo u posjetu Selcima...

 

Više o našem posjetu Slovačkoj pročitajte sljedećih dana na našoj web stranici.

 

Za Selca.hr: Ivan Marijančević