Uskrs u središtu pojedinca i obitelji - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Uskrs u središtu pojedinca i obitelji


Uskršnja poruka župnika don Andra Ursića


 

Dragi moji župljani, dragi Selčani u domovini i svijetu,


Za mnoge se sakramentalno zajedništvo ne može održati u ovim danima COVID-a 19. U sličnim vremenima i u drugim nemogućim situacijama, Crkva je postojala stoljećima kao  velika DUHOVNA ZAJEDNICA. Nadam se da su moji Selčani shvatili zahtjevnost tjelesne izolacije, ali i veliki osjećaj i potrebu za duhovnoj povezanosti i zahtjevnijoj čežnji za duhovnim dobrima.


Zasigurno to svi osjećamo u danima VELIKOG TJEDNA i USKRSA. Teško je shvatiti da nećemo biti zajedno na središnjim liturgijskim slavljima, na jutarnjoj i večernjoj procesiji  V. petka. Teško je prihvatiti da se naši pjevači ne smiju okupiti i pronijeti nam naše stare melodije V. tjedna kao što su psalmi, Muka, Gospin plač i pokorničke pjesme. Još teže je mnogima ne doživjeti sudjelovanje čuvara Božjeg groba (soldata) u SVETOM TRODNEVLJU. Zato je ovo trenutak i vrijeme da dublje proživljavamo ovo sveto vrijeme te da više cijenimo sadržaje naše vjere i sve ono što je tradicijom i običajima povezano s našim selačkim bićem.


Mise se u našoj župi održavaju redovito bilo osobno bilo u zajedništvu s užom zajednicom časnih sestara i nekolicinom vjernika. (Na misi može biti najviše 10 osoba!)


Na CVJETNICU će zvona redovito zvoniti za misu u 10.30 sati, kako bi pozvali vjernike na molitvu. Blagoslov maslinovih grančica obavit će se u maloj količini u Gospinoj crkvi, a zatim će se recitirati misa.


Bolesnike  ću posjetiti na poziv i podijeliti sakramente ispovijedi i pričesti!


Na V. četvrtak (9.04.) misa VEČERE GOSPODNJE (bez obreda pranja nogu!)  održat će se u 19 sati.


Na V. petak (10.04. post i nemrs) Obred V. petka započet će u 19 sati. Nema jutarnje ni večernje procesije. Kroz dan vjernici pojedinačno mogu doći u staru crkvu i pomoliti se pred velikim raspelom.


USKRSNO BDIJENJE (11.04.) započet će u 20 sati bez blagoslova ognja. Upalit će se USKRSNA SVIJEĆA  i nastavit će se bdijenje s misom.


SLAVLJE USKRSA (12.04.) misa u 10.30 sati. Zvona će pozvati naše vjernike na molitvu. Kroz obrede i mise uključit ćemo vanjski razglas da se određeni broj vjernika može i tim putem uključiti u zajedništvu i molitvi.


Dragi župljani primite ove obavijesti s puno srca i razumijevanja. One su napisane u skladu s Odlukom Kongregacije za kult i bogoslužje i  uputom SLAVLJA U V. TJEDNU našeg biskupa Petra Palića.


Uz veliki blagdan pobjede i svjetla USKRS želim svima Vama obilje zdravlja, uspjeha i blagoslova. Posebno upućujem čestitke našim obiteljima, djeci i mladima, starcima i bolesnima. Blagoslov i uspjeh želim časnim sestrama, crkovinarima, ministrantima i suradnicima te svim našim dobrotvorima. Neka je sretan Uskrs našim brižnim čuvarima zdravlja: medicinskom osoblju, karitativnim i društvenim djelatnicima. Neka uskrsli Gospodin podari zdravlje ljudima zahvaćenim virusom, a snagu i dom pojedincima i obiteljima oštećenim potresom. U tom svjetlu i nadi od srca Vas pozdravlja


Vaš župnik don AndroNatrag
scroll to top