»Alojzije Stepinac neka vam bude orijentir" />
Proslava 300 obljetnice župe u znaku bl. Alojzija Stepinca - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

»Alojzije Stepinac neka vam bude orijentir u životu«


 

Svečanim euharistijskim slavljem koje je u četvrtak 16. srpnja u prepunoj crkvi Krista Kralja u Selcima na Braču predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i veličanstvenom procesijom s kipom Gospe Karmelske ulicama toga mjesta, svečano je proslavljena 300. obljetnica župe Gospe Karmelske uz svetkovinu nebeske zaštitnice koju pobožni puk te župe svečano slavi stoljećima.


Uz kardinala Bozanića koncelebrirali su hvarski biskup Slobodan Štambuk, umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, postulator kauze bl. Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja i više svećenika.


"Raduju se anđeli, ali radujemo se i mi o blagdanu Gospe Karmelske, te joj uz našu radost iskazujemo poštovanje i ljubav. Koristim prigodu da vas uz slavlje Gospe Karmelske pozdravim i čestitam vam 300. obljetnicu vaše župe, zaželjevši da nad vama bdije Božji blagoslov, a općinskim vlastima čestitam Dan općine uz Božji blagoslov na društveno-političkim poslovima i potezima", rekao je biskup Štambuk na početku svečane euharistije na kojoj je sudjelovalo vjerničko mnoštvo, među kojima i vjernici iz okolnih bračkih župa.


Pozdravljajući biskupa Štambuka i zahvaljujući mu na pozivu za sudjelovanje na proslavi visokoga jubileja te župe, kardinal Bozanić prenio je pozdrave iz, kako je rekao, Stepinčeve katedrale i zaželio da molitvom bude povezana cijela Domovina. Ovo je povijesno slavlje te zahvalimo Bogu i tražimo u ovom slavlju neprestani zagovor Gospe Karmelske, rekao je kardinal Bozanić u uvodnoj riječi, dijeleći radost s Božjim pukom.


U homiliji je kardinal Bozanić govorio o ulozi i važnosti Marije za život vjernika, s naglaskom na Marijin pogled koji, kako je rekao, otkriva Marijinu ljubav prema svakom čovjeku. Povezao je Marijin pogled na Isusa podno križa s Marijinim pogledom prema čovjeku, ustvrdivši kako je Marija Isusova i naša Majka. Pogledajte Mariju kako širi ruke, želi nas obuhvatiti, daje nam svoga Sina. Potreban nam je Marijin pogled pun blizine, suosjećanja, pogled koji nas razumije. Molimo Mariju da nam daruje svoj pogled. Marijin pogled se ne kupuje, on je čisti dar. Ovdje smo da pred Marijom zahvalimo za tolike poglede koje čuvamo u srcu, za tolike Njezine poglede koji ispunjaju naš život. A što nam daje Marijin pogled? On nam očituje Božje milosrđe, ono milosrđe koje se očitovalo u prvom pogledu kada je Bog pogledao na Mariju. Marijin nam pogled govori da nismo sami, Marija ne gleda samo na pojedinca nego i na zajednicu. Njezin nam pogled govori da smo po Kristu i u Kristu jedni drugima bliski, braća i sestre, rekao je, između ostaloga, kardinal Bozanić, koji je primijetio kako vjernici župe koja slavi visoki jubilej postojanja dobro osjećaju što znači pogled Gospe Karmelske kojoj se mole već tri stoljeća.


"Dok sam slušao u ovoj crkvi pjevanje Slave, tu odjekuju stoljeća sačuvana u melodiji. Župna zajednica omogućuje da i društvena zajednica živi na jedan drugačiji način. Naša zajednička briga za materijalni i duhovni napredak izazov je za sve. I zato je temeljna zajednica obitelj, i zato je početak Crkve u obitelji. Crkva je počela u nazaretskoj Obitelji u kojoj se osjeća blizina Boga i čovjeka. I dok zahvaljujemo Bogu za 300. obljetnicu djelovanja župe Gospe Karmelske, molimo za naše obitelji da uvijek budu male Crkve, molimo da uvijek budu ispunjene a ne prazne", rekao je u homiliji kardinal Bozanić, upozorivši pritom kako se nalazimo pred novim izazovima koji nameću ono što je suprotno evanđelju te pozvao vjernike na molitvu Mariji kako bi ih očuvala pred tim izazovima.


U nastavku homilije kardinal Bozanić osvrnuo se na ulogu i značenje blaženoga Alojzija Stepinca za hrvatski narod, posebno u kontekstu sve istaknutijih medijskih napada na Stepinčevu kanonizaciju. "Alojzije Stepinac neka vam bude orijentir u životu. Ono što osjećamo posljednjih dana i tjedana jest ono što dolazi od onih koji se boje toga orijentira, koji se boje Stepinca, od onih koji se boje da će pasti različite ideologije koje su se gradile u vrijeme komunističkoga režima. Budite mirni, ne dolazi u pitanje nikakva revizija procesa Alojzija Stepinca. Za Crkvu tu nema nikakvih problema. Papa će Stepinca proglasiti svetim kada on to odluči, a ja vam želim s ovoga mjesta poručiti da je proces za Stepinčevu kanonizaciju uglavnom dovršen. Zato molite, dragi vjernici, da što prije dođe do kanonizacije bl. Alojzija Stepinca koji neka bude orijentir naše Domovine", poručio je kardinal Bozanić.


Poslije svečane mise uslijedila je tradicionalna procesija ulicama toga mjesta u kojoj su mladi župljani na ramenima ponijeli kip Gospe Karmelske urešen cvijećem kojim se Gospa kiti na uočnicu svetkovine Gospe Karmelske. (ika / gk) Natrag
scroll to top