Kardinal Bozanić na otvorenju proslave 300. obljetnice župe Gospe Karmelske u Selcima na Braču - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Kardinal Bozanić na otvorenju proslave 300. obljetnice župe Gospe Karmelske u Selcima na Braču


Prijenosom Gospina kipa iz crkve Gospe Karmelske u novu Krista Kralja i prigodnim programom na uočnicu župne svetkovine proslavljena 300 obljetnica župe Gospe Karmelske u Selcima


 

Prijenosom Gospina kipa iz nekadašnje župne crkve Gospe Karmelske u novu Krista Kralja i prigodnim programom na uočnicu župne svetkovine kojem je nazočio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u srijedu 15. srpnja otvorena je proslava svetkovine Gospe Karmelske u Selcima na otoku Braču koja je ove godine u znaku 300. obljetnice te bračke župe. Selca su postala župom godine 1714. kada se ta župa odcjepila od obližnje sv. Nikole biskupa u Gornjemu Humcu, o čemu se pisani dokumenti čuvaju u Biskupskom arhivu u Hvaru. Premda se mislilo da se župa osamostalila 1815. godine, zbog pogreške pri izdavanju shematizma Hvarske biskupije, tu je pogrešku ispravio Andre Jutronić (1895.-1977.), tadašnji urednik Bračkoga zbornika, koji je to zapisao 1962. g. u svome radu o vizitacijama u Biskupskom arhivu u Hvaru.

Svečanost proslave 300. obljetnice župe počela je okupljanjem vjernika oko Gospina kipa u staroj crkvi Gospe Karmelske, gdje je pobožni puk molio i pjesmom najavio slavlje u čast nebeskoj Mariji. Kardinal Bozanić, u pratnji hvarskoga biskupa Slobodana Štambuka, pohodio je crkvu Gospe Karmelske gdje se zadržao u kratkoj molitvi pred Gospinim kipom koji je, zatim, uz pjesmu okupljenoga puka tradicionalno prenesen u svečanom ophodu u župnu crkvu i urešen cvijećem pripremljen za središnje slavlje župne svetkovine.

Pjesmom "Prejasna Kraljice" prigodni program uz visoku obljetnicu tamošnje župe otvorio je zbor Sv. Nikole iz Gornjega Humca, nekadašnje matične župe ovogodišnjoj župi slavljenici, koji je pod ravnanjem Marka Bauka izveo nekoliko prigodnih pjesama. Uz kardinala Bozanića, zatim domaćega biskupa mons. Štambuka, programu su nazočili i umirovljeni porečko-pulski biskup Ivan Milovan, generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, dok su vjernici gotovo ispunili monumentalnu crkvu Krista Kralja.

U pozdravnoj riječi mjesni župnik Jakša Rubinić izrazio je radost zbog pohoda kardinala Bozanića toj župi, podsjetivši kako je to njegov drugi pohod Selcima. Pozdrave je, zatim, uputio mons. Milovanu i domaćemu biskupu mons. Štambuku, ustvrdivši da je biskup Štambuk redoviti sudionik slavlja Gospe Karmelske u svojim rodnim Selcima. Podsjetio je, pritom, ukratko na povijest nastanka župe Gospe Karmelske, istaknuvši kako je ona osnovana dekretom tadašnjega hvarskoga biskupa 16. veljače 1714. godine. Tim povodom župa je izdala prigodnu knjižicu "Tri stoljeća župe Gospe Karmelske" koju je priredio prof. Joško Bracanović, povjesničar i arhivist u Biskupskome arhivu u Hvaru.

Uime općine prigodnu riječ uputio je načelnik Ivan Marijančević, pozdravivši sve, kako je rekao, u "predvečerje gotovo zapovijedanoga blagdana u Selcima". Izrazio je radost zbog nazočnosti kardinala proslavi 300. obljetnice župe te mu, tim povodom, uručio na dar kameni reljef s prikazom Posljednje večere, izrađen od bijeloga bračkoga kamena. Prigodni dar uručio je i mons. Milovanu koji je došao uzveličati župnu proslavu. Blagdansko raspoloženje pjesmom je stvarao i domaći župni zbor Krista Kralja kojim je ravnao Pero Bošković.

"Kao biskup, ali i član ove župne zajednice po rođenju, radostan sam kad osjetim da u ovome mjestu ne nestaje ljubavi prema Mariji. Kad dijete zaboravi majku, izgubi sve vrijedno. Zato želim da u ovoj župi ta ljubav prema Mariji, našoj Majci, nikada ne prestane", rekao je na početku prigodnoga govora biskup Štambuk, koji je u radosnu ozračju čestitao vjernicima i općini obljetnicu njihove župe. Izrazio je radost zbog kardinalova dolaska na proslavu, podsjetivši uz to kako ga s kardinalom Bozanićem povezuje i 25 godina biskupske službe, te mu, pritom, izrekao dobrodošlicu riječima "Dobrodošao generacijo!" Zanimljivo je povezao dolazak kardinala Bozanića koji je s otoka Krka i biskupa Milovana iz Istre, rekavši kako se na taj način "cijelo Jadransko more povezalo na otoku Braču".

Kardinal Bozanić u završnoj je riječi izrazio radost zbog duboke povezanosti kulture i vjere na otoku, a što je, poručio je, osjetio u prigodnom programu upriličenom uz 300. obljetnicu župe. Istaknuo je kako je, dok je putovao prema trajektu za Brač, osjetio što to znači putovati na otok, te koje sve čari i ljepote krije otok, ali, dodao je, i probleme koje nosi život na otoku. Povezao je, zatim, svoj Vrbnik na Krku sa Selcima, ustvrdivši kako su jedno i drugo mjesto dali tri biskupa. Posebno je izdvojio biskupe iz Selaca: mons. Andru Štambuka, mons. Celestina Bezmalinovića i sadašnjega mons. Slobodana Štambuka.

Poslije programa u crkvi Krista Kralja, kardinal Bozanić nazočio je otvaranju kulturnoga ljeta na obližnjemu središnjemu trgu. Okupljenim posjetiteljima bogati kulturni program ovoga ljeta najavio je Tamburaški orkestar iz Supetra uz narodne plesove u izvedbi Bračkoga folklornoga društva Ciciljone i žensku klapu Fjoret iz Makarske. (IKA)


 


 

 
Natrag
scroll to top