Otvoren ured LAG-a Brač - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Otvoren ured LAG-a Brač


LAG-a Brač uz potporu svih JLS-a i TZ-a otoka te ostalih članova otvorio je napokon svoj ured u Supetru u cilju poticanja i jačanja aktivnosti svih bitnih dionika ruralnog razvoja otoka Brača


 

Ured LAG-a Brač je na raspolaganju svim ljudima koji se bave poljoprivrednom, stočarstvom, maslinarstvom, ribarstvom ali i turizmom, kulturom, kulturnom baštinom, sportom i socijalnim aktivnostima kako u pružanju informacija tako i u povezivanju s drugim dionicima iz privatnog i javnog sektora.


Svi oni koji imaju poslovnu ideju ili poduzetnički projekt ili pak žele dobiti informacije o mogućnosti financiranja iz Državnog proračuna ili fondova Europske unije LAG Brač spreman je na raspolaganje staviti svoje znanje i logistiku- pojasnio nam je voditelj LAG-a Vanja Purić nastavivši kako su Bračanima trenutno možda najzanimljivije informacije o "Mjeri 4 : Ulaganja u fizičku imovinu«, poglavito njenim podmjerama 4.1. »Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva«; i 4.2. »Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda« te za sve profesionalne ribare posebno važna mjera "Privremene obustava ribolovne aktivnosti".


Informacije o trenutnim i nadolazećim mjerama mogu se dobiti u uredu LAG-a Brač na adresi Vlačica 11, / prizemlje / u Supetru od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 14 sati.


Gospodin Purić je naglasio kako je jedan od glavnih ciljeva LAG-a Brač u nadolazećem razdoblju prijava na Mjeru 19.1., sa kojom će započeti pisanje tj. izrada strateškog plansko-razvojnog dokumenta: Lokalna razvojna strategija LAG Brač 2014-2020.


 


Pojednostavljeno, ukoliko "Lokalna razvojna strategija LAG Brač 2014-2020" bude "pozitivno ocjenjena" tj. odobrena od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, LAG Brač postaje akreditiran tj.odobren.

Stoga je jako bitno da se u svakom obliku poveća suradnja i zajedništvo svih dionika na otoku Braču kako bi se između ostalog dobile i u strategiju uvrstile prave informacije sa terena, od ljudi koji su zaista i pokretač ruralnog razvoja otoka Brača.

 


ŠTO JE TO LOKALNA AKCIJSKA GRUPA (LAG)?


LAG, odnosno lokalna akcijska grupa je tijelo osnovano u EU sa svrhom podrške ruralnom razvoju. Osnovan je kao neprofitna i nestranačka organizacija koja objedinjuje predstavnike malih i srednjih poduzeća, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, udruga, zadruga, javnih institucija, lokalne samouprave i drugih dionika iz različitih sektora u svrhu razvijanja sinergijskog pristupa i umrežavanja.


- za razdoblje do 2020 godine akreditirani LAG na osnovu usvojene strategije razvoja područja LAG-a, objavljuje natječaje za dodjelu sredstava, savjetuje, administrira, procjenjuje i bira projekte koji će se financirati.


- osim toga, bavi se i drugim aktivnostima poput informiranja, obuke, savjetovanja te provođenja konkretnih aktivnosti


Udio predstavnika javne uprave u LAG-u ograničen je na 20-50 % predstavnika u njegovim upravnim tijelima. Sudjelovanje žena zajamčeno je kvotom od minimalno 30% žena u upravnim tijelima. Također se potiče  aktivno sudjelovanje mladih u upravnim tijelima LAG-a.Natrag
scroll to top