Savjeti za malinare iz Slobodne - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Savjeti za malinare iz Slobodne


Kako izbaciti crve iz plodova maslina – pitanje je koje muči ovih dana maslinare s kraja na kraj maslinarske Hrvatske.


 

Maslinova muha učinila je svoje, razbahatila se kao malo koje godine i svi plodovi imaju crva, a kako su plodovi već tako probušeni, oksidacija ulja u plodovima je već počela. Ali i takvog ulja će biti malo, urod je svuda tek deseti dio uroda normalnih godina.

Ono malo maslina koje su ostale na stablima i nisu popadale po zemlji daleko su od izgleda zdravih plodova. Na prstima jedne ruke dalo bi se po maslinicima Dalmacije izbrojiti one koji su prošli lišo, čiji plodovi su zdravi i bez crva. Riječ je uglavnom o zaista rijetkim provjetrenim pozicijama na višim nadmorskim visinama.

Ali što da rade svi ostali? Kako će do idućeg broja časopisa ‘Maslina´ Slobodne Dalmacije za rješenje ovih problema biti prekasno, odgovore smo potražili odmah.

- Poberite masline, plodove stavite u velike plastične vreće i vreće dobro zatvorite. Kako nema zraka, crvi će izići iz plodova i ostati na vreći. To napravite petnaestak sati prije nego što ćete plodove odnijeti na preradu u uljaru.


 


Bolje od držanja u moru


Nije dobro da plodovi duže od tog vremena stoje u plastičnoj vreći. Dakle, natempirajte toliko vremena prije prerade. Istresite ih potom u kašete, crvi će ostati u plastičnoj vreći, a ono malo crva što je na plodovima ostalo, isprat će se kod pranja plodova u uljari - savjetuje čitateljima "Slobodne" poznati znalac dr.sc. Mirko Gugić.

Ova varijanta je puno bolja od preporuke da se, kako bi crvi isplivali, plodovi dva dana drže u vodi ili moru.

Preporučuje je i maslinar Zoran Nonković. On ima 220 maslina od petnaest i jedanaest godina u Tinju, u općini Benkovac, iznad Biograda na Moru. Ovih dana s njih je ubrao dvije tone plodova, a crva se riješio upravo na ovaj način i zadovoljan je.

- Uzmite one velike plastične vreće s kojima naš svijet ide u berbu grožđa, odmah kad poberete plodove maslina, stavite ih u te vreće i dobro vreće zatvorite. Dogovorite uljaru za petnaestak sati i problem s crvima ostat će u vrećama. Ja sam tako napravio i dobio dobro ulje - kaže Nonković.


 


Zaboravite insekticide


A što da se radi s pocrnjelim plodovima popadalim ispod stabla masline? Jesu li oni, takvi puni crva, izvor zaraze i za iduću godinu? Čuju se preporuke sve politi inskticidima Rogorom ili sličnima, ali i dr.sc. Mirko Gugić i dr.sc. Miro Katalinić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša jednoglasni su:

- Ne treba trovati zemlju insekticidima nego treba što dublje isfrezati tlo pod maslinom gdje su ti popadali plodovi. I dva puta ako treba. Sad će ličinke izići van i zakukuljiti se u zemlji vrlo plitko. Ako se tako dublje zaore, nema šanse da ličinke maslinove muhe iziđu van. Ali ako je u susjedstvu maslinik čiji vlasnik neće učiniti isto - nema koristi.

Uobičajeno je da ljudi odmah nakon berbe odrežu debele grane masline i malo masline očiste. Kako u ovoj mokroj godini u kojoj su maslinama razbujale krošnje obaviti ovu prvu rezidbu? Poznati stručnjak za rezidbu masline mr.sc. Stanislav Štambuk iz Poljoprivredno-savjetodavne službe, stalni kolumnist ‘Masline´ savjetuje:

- Kao što se inače u ovo doba po berbi to radi, treba rezat na maslini deblje grane i ono što je uhvatio rak masline.

Preporučujem maslinarima da radi preventive nakon što odrežu deblje grane to mjesto reza najprije premažu modrom galicom, a potom voćarskim voskom. Nakon što se pak odrežu grane zaražene rakom masline, to mjesto reza treba premazati zelenom galicom i potom voćarskim voskom. I svakako nakon svakog rezanja dezinficirajte alat kojim ste radili kako ne biste prenijeli rak masline na drugo stablo.


 


 

JOŠ 3 ZLATA VRIJEDNA KAKO...


 


...istjerati crve iz plodova
- Poberite masline, plodove stavite u velike plastične vreće i dobro ih zatvorite. Kako nema zraka, crvi će izići iz plodova i ostati na vreći. To napravite petnaestak sati prije negoli ćete plodove odnijeti na preradu u uljaru

...urediti zemlju oko stabla
- Ne treba trovati zemlju insekticidima, nego treba što dublje isfrezati tlo pod maslinom gdje su ti popadali pocrnjeli plodovi. I dva puta ako treba. Ali ako je u susjedstvu maslinik čiji vlasnik neće učiniti isto - nema koristi

...pametno obaviti rezidbu
- Treba rezati na maslini deblje grane i ono što je uhvatio rak masline. Radi preventive, nakon što odrežete deblje grane, to mjesto reza najprije premažite modrom galicom, a potom voćarskim voskom. Nakon što se odrežu grane zaražene rakom masline, to mjesto reza treba premazati zelenom galicom i potom voćarskim voskom 


Meri Šilović
glavna urednica Masline


www.slobodnadalmacija.hrNatrag
scroll to top