Svečano proslavljena sumartinska fijera - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti


Blagdan Gospe od Anđela svečano je proslavljen 2. kolovoza u Sumartinu, u župi koja je povjerena na upravljanje franjevcima splitske provincije Presvetoga Otkupitelja.


 

Središnje misno slavlje u ispunjenoj župnoj crkvi Sv. Martina predvodio je generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić u zajedništvu s domaćim župnikom fra Dušanom Džimbegom, subraćom iz franjevačkoga samostana i desetak pristiglih svećenika.

Pred kraj misnoga slavlja mjesni župnik čestitao je župljanima svetkovinu, posebno pozdravivši vjernike iz okolnih župa, i to Selaca, Novoga Sela i Povalja koji su sudjelovali u proslavi zajedno s načelnikom Ivanom Marijančevićem. Uputio je čestitku i koncelebrantu fra Srećku Vekiću koji slavi 50. obljetnicu svećeništva, a koji je od 1982. do 1994. godine službovao u Sumartinu.

Nakon mise uslijedila je svečana procesija ulicama mjesta sa slikom Gospe od Anđela koju su nosili čuvari Isusova groba iz Sumartina. Pobožni puk pjevao je marijanske pjesme predvođen župnim zborom kojim je ravnala Sofija Borojević. U ophodu su sudjelovali i članovi KUD "Jedinstvo" iz Splita u narodnim nošnjama, koji su na poziv kulturne udruge "Fra Andrija Dorotić" uzveličali proslavu.

Na uočnicu Gospe od Anđela, koncert u župnoj crkvi održali su sopranistica Ana Ticl i Josipa Leko na orguljama. U župi je uz proslavu toga blagdana upriličena i trodnevnica od 30. srpnja do 1. kolovoza kao duhovna priprava za slavlje župne svetkovine.

TEXT BY: Jadran Bašić 
Natrag
scroll to top