Hrvatska slavi dan Državnosti - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Hrvatska slavi dan Državnosti


Danas slavimo 23. obljetnicu Hrvatske državnosti.


 

Danas se prisjećamo povijesnog datuma, 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.


Prije povijesne odluke o pokretanju postupka razdruživanja u svibnju 1991. održan je referendum na kojem se više od 94 posto hrvatskih građana očitovalo o tome da Hrvatska ne treba ostati u tadašnjoj jugoslavenskoj državi.


U proljeće i rano ljeto 1991. Hrvatska je već bila suočena s pobunom lokalnih Srba i srpskim terorističkim napadima na hrvatske gradove i sela te sa stradavanjem civila.


Zbog međunarodnih pritisaka i uvjerenja da će time lakše teći pregovori o razdruživanju, Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske nije se primijenila odmah, nego je Brijunskom deklaracijom to odgođeno na tri mjeseca.


Moratorij je istekao 8. listopada 1991., kada Republika Hrvatska definitivno raskida državno-pravne veze s ostalim jugoslavenskim republikama i postaje samostalna i neovisna država.


Danas, nakon 23 godine Hrvatska je punopravna članica Europske Unije!


 


SELCA: Park zahvalnosti 


 


 


Kulminacija zahvalnosti Selčana dogodila se 2002. godine  godine najesen, kad je po ideji mjesnog ogranka HDZ-a otkrivena bista prvom hrvatskom predsjedniku - dr. Franji Tuđmanu. Uz sudjelovanje cijele obitelji Tuđman bistu je otkrila predsjednikova udovica Ankica Tuđman. Brončano poprsje rad je mladog akademskog kipara Nikole Šanjeka iz Varaždina. Postavljanjem biste Franje Tuđmana uređen je park u kojem su se već nalazila spomen-obilježja - Hansu Dietrichu Genscheru (1994.) te Aloisu Mocku (2002.).


Taj se park otada naziva "Park zahvalnosti".


 


Uredio: Ivan Marijančević Natrag
scroll to top