Povodom Mjeseca hrvatske knjige ali i 125. oblje" />
Glazbeno književna večer u Knjižnici - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Povodom Mjeseca hrvatske knjige ali i 125. obljetnice utemeljenja „Narodne čitaonice“ i društva „Hrvatski sastanak“, u Općinskoj knjižnici u Selcima,održano je prigodno druženje...


 

Povodom Mjeseca hrvatske knjige ali i 125. obljetnice utemeljenja „Narodne čitaonice" i društva „Hrvatski sastanak", u Općinskoj knjižnici u Selcima, 2. studenog 2013. godine održano je prigodno druženje uz čakavsku riječ i glazbu.


 


Narodna čitaonica i Društvo utemeljeni su davne 1888. a u to vrijeme, bila je to najbolje opremljena čitaonica na otoku. Tu su dolazile sve dnevne i druge tiskovine, a u prostorima čitaonice ljudi su rado boravili, družili se i educirali.


Večer je započela sa Selačkom himnom, pjesmom „Selca su u mojoj duši" da bi i na taj način zahvalili velikom zaljubljeniku u Selca, pok. Andru Boškoviću, koji je 2001. godine pokrenuo, organizirao i sponzorirao sve oko snimanja te pjesme koju je otpjevao Dražen Žanko i Muška klapa „Selca".


Nazočne je pozdravio Općinski načelnik i Predsjednik društva Hrvatski sastanak 1888., Ivan Marijančević, koji je izrazio zadovoljstvo organiziranjem ovakve večeri. Ravnateljica Općinske knjižnice, Irma Eterović govorila je o aktivnostima i raznim radionicama koje se odvijaju u prostorijama knjižnice, te je istaknula da je 2001. godine, kada je knjižnica preselila u novo uređene prostore (iznad općinske uprave), imala 4.200 naslova, a danas ih ima više od 13.000. Ukoliko se istome pridoda ostavština poznatog prevoditelja Josipa Tabaka, koji je Društvu ustupio iznimno vrijednu osobnu biblioteku, naša knjižnica raspolaže s preko 20.000 naslova knjiga.


Juro Štambuk je pročitao desetak svojih pjesama, a jednu nonotovu pjesmu recitirao je simpatičan petogodišnji dječak Toma.


U glazbenom dijelu programa nastupio je pomladak puhačkog orkestra pod ravnanjem maestra Dragana Smiljana, a dvoje mladih Nino Vuković i Toma Jakšić, uz pratnju gitare otpjevali su nekoliko zabavnih pjesama.


Ovo je prvi susret ovakve vrste u Selačkoj knjižnici te se iskreno nadamo da će ih u budućnosti biti što više.


A da će ih još biti svjedoči i najava iz naše knjižnice o novim predstavljanjima knjiga, glazbenim večerima i sličnim programima, a sve u svrhu populariziranja narodnih knjižnica među stanovništvom.


Već sljedeće subote (9. sudenog) u 18 h organizira se predstavljanje knjige „103 samonikle biljke otoka Brača" autorica Tije Mlinac i Marise Škaljac.Natrag
scroll to top