U Selcima na otoku Braču 9. kolovoza ove godine " />
Odjeci s 23. po redu smotre Croatia rediviva - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

U Selcima na otoku Braču 9. kolovoza ove godine održana je 23. po redu svehrvatska književno-jezična smotra Croatia rediviva ča-kaj-što, čiji je utemelj dr. Drago Štambuk


 

Poziv na obnovu ruševnih palača visoke umjetničke vrijednosti


Na središnjem mjesnom trgu ispred velebne crkve Krista Kralja nazočilo je preko 600 ljubitelja poezije koji su koncentrirano i u tišini slušali pjesme tridesetak hrvatskih pjesnika, među kojima su bili i Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ante Stamać, Zvonimir Mrkonjić, Tomica Bajsić, Tomislav Žigmanov, Natalija Vorobjova Hržić, Zoran Kršul, Darija Žilić, Katarina Jakšić, Ernest Fischer, Drago Balvanović i drugi. Prigodnim se govorom publici obratio dr. Drago Štambuk koji je istaknuo značaj zlatne formule ča-kaj-što za hrvatski jezik i identitet. Također je u povodu 70-e obljetnice bračke otočke Hirošime pozvao na obnovu ruševnih palača koje imaju visoku umjetničku vrijednost. Domaćine i goste pozdravio je novi mladi općinski načelnik Ivan Marijančević.


 


Tijekom večeri, između čitanja pjesama predstavljena je knjiga Ive Vukovića o paljenju Selaca 1943. s istoimenim naslovom u kojoj su brojna svjedočanstva ljudi koji su doživjeli tu katastrofu.


 


Ove godine je nekoliko sudionika slavilo sedamdeseti rođendan. Osim Luke Paljetka, to su Branimir Bošnjak, Ernest Fischer, Željka Ćorak, Zvonimir Mrkonjić, Ante Stamać i Tonko Maroević. Slavljenicima je dr. Štambuk uručio prigodne darove: ptice od poludragog kamenja te stilizirane zdence izrađene od bračkog kamena. Za izniman nastup i dojam, glumica Natalija Vorobjova Hržić također je dobila pticu na dar.


 


Žiri u sastavu Maroević-Paljetak-Štambuk odlučio je da maslinov vijenac pripadne Branimiru Bošnjaku, kojega je dr. Štambuk ovjenčao na otvorenoj sceni, uz odobravajući pljesak nazočnih.Natrag
scroll to top