Večer Zlatana Jakšića u Splitu - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Večer Zlatana Jakšića u Splitu


Gradska knjižnica Marka Marulića Split i Udruga "Naš kvart" pozivaju vas na drugu večer čakavske poezije u spomen selačkih pjesnika, ovaj utorak, 11. lipnja u prostorijama GK s početkom u 18 sati


 

ZLATAN JAKŠIĆ


Selca na Braču, 9. 1. 1924. - Zadar, 17. 3. 2007.


Jedan od najistaknutijih čakavskih pjesnika druge polovice 20. st.


         Rođen u Selcima, školovao se u Klasičnoj gimnaziji u Bolu, a zatim u Splitu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu diplomirao Južnoslavenske jezike i književnost. Godine 1965. doktorirao s tezom Sergej Jesenjin kod Hrvata i Srba. Predavao na Filozofskom fakultetu u Zadru Književnost i metodiku nastave.


            Svoju prvu zbirku čakavskih pjesama ZAVITRI I SPJAŽE objavio je davne 1958. godine. Pjesme su mu odmah zapažene i uvrštene u niz antologija.


            Slijedi zbirka SNIG NA BRAČU u kojoj je, osim svojih pjesama, pridodao tri prijevoda pjesama Sergeja Jesenjina od kojih je najpoznatija KUŠKA (Pjesma o kuji).


            Nakon toga izdaje svoju treću zbirku VRIME OD ŠKOJA. Iste godine u suradnji s Đurom Žuljevićem iz Bola objavljuje knjigu JESENJIN PO BRAŠKU I BROŠKU u kojoj želi na brački, odnosno broški govor, približiti na daleko poznatog i omiljenog ruskog pjesnika.


            Književni opus Zlatan Jakšić zaokružuje zbirkom pjesama PIVAC NA HUMARU koja se u mnogome razlikuje od prethodnih jer Zlatan u svega deset pjesama bilo predmet (VRIĆA) ili događaj (PIVAC NA HUMARU) okuplja oko sebe i povezuje u jednu cjelinu.


            Po prirodi je bio jednostavan čovjek pun života, ali izuzetno poetičan i snažan dok bi govorio svoje pjesme, pa tako i danas odzvanja njegov glas na selačkoj Pijaci u okviru MANIFESTACIJE CROATIA REDIVIVA.


 


Gost večeri, Klapa Tusculum.Natrag
scroll to top