Istraživanja su počela na istočnom dijelu otoka," />
Započelo istraživanje autohtonih sorti maslina - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Istraživanja su počela na istočnom dijelu otoka, na području Povalja i Selaca, gdje se uzgaja rijetka sorta buhavica za koju se smatra da je autohtona bračka maslina.


 

ISTRAŽIVANJE I INVENTARIZACIJA AUTOHTONIH SORTI


Europa će piti bračko ulje s milijun stabala masline


 


Na Braču je, u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, počelo istraživanje i inventarizacija autohtonih sorti maslina. Svrha je ovog projekta stvaranje temelja za brendiranje sortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja, koja moraju biti visoke kakvoće i prepoznatljiva okusa.


Na čelu ovog znanstvenog projekta je prof. Đani Benčić, a istraživanja trebaju utvrditi koje su to autohtone bračke sorte te ih genetski identificirati, ali također na znanstvenoj osnovi utvrditi i možebitne nove sorte. Na Braču je dominantna sorta oblica, potom slijede levatinka, lastovka i buhavica.


 


Zasluge Venecije


Istraživanja su počela na istočnom dijelu otoka, na području Povalja i Selaca, gdje se uzgaja rijetka sorta buhavica za koju se smatra da je autohtona bračka maslina. Na taj način Bračani žele zaštititi svoje masline i ulje, koje je visoke kakvoće, kako bi krenuli u osvajanje europskog tržišta.


Taj projekt zajednički su pokrenuli Općina Selca, Poljoprivredna zadruga "Selčanka", tvrtka "Uje", selačka Turistička zajednica, Udruga ekoloških maslinara i Agronomski fakultet iz Zagreba. Inače, Brač je s više od pola milijuna obrađenih stabala i gotovo još toliko neobrađenih bez premca najmaslinarskiji kraj u Hrvatskoj.


Uz to, Bračani prednjače i po proizvodnji ekstra djevičanskog ulja, a sve se više maslinara odlučuje i na proizvodnu ekološkog ulja. Zanimljivo je spomenuti da je za uspon bračkog maslinarstva dosta zaslužna Venecija, čiji je senat 1565. godine donio odluku da se sve slobodne i zapuštene površine zasade maslinom. Za oštećenje masline bila je predviđena visoka novčana kazna, a u ponovljenom slučaju i izgon s otoka u trajanju od 10 godina.


Zahvaljujući takvim zakonima Brač je izrastao u pravu maslinarsku velesilu. Brač je tako krajem 18. stoljeća proizvodio 800 vagona ulja, a to je bilo više nego što je proizvodila čitava Dalmacija. Istodobno je 1899. godine u Povljima na Braču utemeljena Prva dalmatinska uljarska zadruga.


Maslina je odgojila generacije otočana, postala je njegov zaštitni znak i jedan od stupova njegova opstanka i razvoja. Za Bračane je maslina bila i ostala i jelo, i začin, i ogrjev, i lijek, i posljednja pomast.


 


IVICA RADIĆ


www.slobodnadalmacija.hrNatrag
scroll to top