U cijelosti prenosimo članak objavljen u Slobodn" />
Selca - galerija na otvorenom - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

U cijelosti prenosimo članak objavljen u Slobodnoj dalmaciji novinarke Tanje Šimundić Bendić


 

REKORDERI Selca na Braču - mjesto sa 700 stanovnika i čak 13 spomenika 


Strasti kakve aktualnih 700-tinjak stanovnika bračkih Selaca imaju prema podizanju spomenika poznatim ličnostima zasigurno nema nigdje: u općinskim prostorima, crkvi, na spomen-trgićima, javnim površinama i parkovima mjesto je našlo 13 kipova i poprsja.


Uz njih tu je i zid poezije posvećen tradicionalnoj selačkoj manifestaciji Croatia revidiva, na kojem se skrasila 21 spomen-ploča. Selčani s ovakvim mještanskim hobijem ruše sve rekorde. Došli su tako do brojke od pet spomenika ili spomen-ploča na sto stanovnika, i na tome ne misle stati.


  


- Idemo dalje, prvi smo u svijetu prije sto godina digli spomenik književniku Tolstoju, a onda tijekom vremena nanizali lijepu brojku. Zadnja je spomen-ploča od prije nepuna tri tjedna dignuta u čast dr. Mateja Bencura, značajnog slovačkog književnika poznatog kao Martin Kukučin, koji je neko vrijeme živio i radio u Selcima.


Istina je, stoje kritike da nemamo spomenik posvećen nekoj znamenitoj ženi, ali tu je pet spomen-ploča našim pjesnikinjama na zidu poezije. Ali ispravit ćemo to. I žene će dobiti svoj obol. Ne znamo još ime, no jamčim da neće biti jedna od aktualnih nam starleta - u šali navješćuje daljnje planove Josip Mošić, predsjednik selačkog Općinskog vijeća, s ponosom ističući da je u 30 posto selačkih spomenika sam izradio detalje.


Selca bi doslovce trebala imati mještanskog turističkog vodiča koji bi turiste proveo kroz ovu jedinstvenu spomeničku baštinu. Priču bi otvorio Meštrovićev dar, kip Krista Kralja smješten u prekrasnoj selačkoj crkvi, napravljen od rastaljenih topovskih čahura preostalih iz Drugog svjetskog rata. Do njega vode i dva brončana poprsja posvećena biskupima Celestinu Bezmalinoviću i Andri Štambuku.


 


Na trgu je Augustinčićev brončani Stjepan Radić iz 1938., tu je i kameni spomenik Ivanu Pavlu II., rad Kuzme Kovačića, onda onaj posvećen prvom općinskom načelniku Tomi Didoliću, pa spomen-ploča Kukučinu, te u parku jedan kameni žedni konj Mirze Morića kojim se označilo slavodobitno otvaranje selačkog vodovoda.


- Turisti rado obilaze Park zahvalnosti u kojem se nalaze spomenici Genscheru, pristiglom iz Amerike, te Franji Tuđmanu i dr. Aloisu Mocku. Dr. Mock je bio na otvaranju svoga, on je inače dolazio privatno na odmor kod Tonka Ostojića u Povlja. A kada ga je vidio, bio je zadovoljan, rekao je da je ispao ljepši nego u stvarnosti - ispričao nam je selački načelnik Ivica Škrpaca.


 


I priča tu ne staje, u vijećnici još čeka brončana bista Dostojevskog kojoj se traži adekvatno mjesto, a tu je i zlu ne trebalo još jedna posvećena znamenitom Kukučinu bez obzira na to što je nedavno već dobio spomen-ploču. A što na sve to kažu Selčani? Ne kriju oduševljenje svojom jedinstvenošću, ovakav kuriozitet ipak se teško može naći i u puno daljem okolišu.


 


TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆNatrag
scroll to top