Sve je više zainteresiranih investitora z" />
Žaganj dolac - luka nautičkog turizma - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Sve je više zainteresiranih investitora za izgradnju marine na Puntinku u Selcima. Jedan od njih je i Branko Roglić


 

U cijelosti prenosimo članak objavljen u Slobodnoj Dalmaciji;


Branko Roglić u Selcima bi gradio marinu i kuće za odmor


Budi se istok Brača: plan izgradnje marine u selačkoj mirnoj i dubokoj uvali Žaganj dolac, od sumartinskog pristaništa zračnom linijom udaljene 300 metara, i prije usvajanja nadopuna Prostornog plana privukao je priličan broj zainteresiranih investitora.


Među njima je najozbiljnije namjere iskazao Branko Roglić, vlasnik "Orbica", koji je istočno otočno područje percipirao kao mjesto ogromnog potencijala za turistički razvoj. Tomu u prilog govore već tri luksuzne vile s bazenima u obližnjem Sumartinu, u čijem će susjedstvu, u istom autohtonom stilu, uskoro početi i gradnja četvrte.Marina bi se Rogliću idealno uklopila u turistički krug, što nam je i sam potvrdio, tvrdeći kako je već obavio nekoliko preliminarnih razgovora s jednim od selačkih čelnika. Priča bi i prije davanja blagoslova na izmjene i dopune selačkog Prostornog plana, što je u Žaganj docu predvidio turistički kompleks, bila riješena da nije problema, "Jadrankamenove" pilane za koju je vodstvo pučiške tvrtke natječajem objavilo prodaju.


Dosadašnja cijena od 600 eura po metru četvornom za oko 16,5 tisuća kvadrata, na kojem se nalaze "Jadrankamenove" dizalice i zgrade, Rogliću, pojasnio nam je, nije odgovarala. No spuštanje na neku razumniju cifru od 200 do 300 eura po kvadratu, kaže, otvorilo bi mogućnost konkretiziranja plana, što bi iz temelja promijenio život općine.


Vezova 150


- Jako sam zainteresiran za gradnju marine sa 150 vezova i suhog veza na kopnu, na mjestu gdje se sada nalaze "Jadrankamenovi" sadržaji. S nižom cijenom od one s kojom se baratalo u nekim prethodnim našim razgovorima, mogli bismo ući u određena konkretnija razmišljanja. Marina bi se svakako uklopila u moj planirani turistički kompleks.


U ovoj uvali nemam interes graditi mini hotel ili vile, suvremeni gost traži mirnu kuću s bazenom i dobre okolne ceste na kojima može voziti bicikl što ga donosi sa sobom. U tom pravcu kreću moji projekti - kaže Roglić.


Ne krije kako sve novce koje zaradi vani želi uložiti u Dalmaciju, u kraj iz kojeg potječe, a što mu je iz rodne Makarske udaljen 45-minutnom trajektnom vožnjom do Sumartina. U marinu, ako od "Jadrankamena" otkupi njihovo vlasništvo, preselio bi i dio flote od postojeće 31 jahte koju za sada sidri u splitskom ACI-ju.


- Novac treba ulagati, krediti se moraju vraćati, i što se mene tiče sve će to biti vezano uz moj kraj, Dalmaciju. Imam podosta planova, uz sumartinske tri, uskoro četiri kuće, tu je i ona u Pučišćima, jedna u Milni, sada posve devastirana koju ću u već prepoznatljivom stilu obnoviti i pretvoriti u luksuznu vilu. Tu je i kuća u Dugom Ratu, jedna u Sinju, njih pet u Hvaru. Potom hoteli u Hvaru i Baškoj Vodi.


Čeka se suglasnost


Imam maslinike u selačkoj općini na 40 tisuća metara četvornih koje mi godišnje daju dvije do tri tone maslina. Tu planiram izgradnju autokampa. Maslinik mi je i u Pučišćima, a posjedujem i dva vinograda na Pelješcu, na Postupu i Dingaču - kaže Roglić, zauzet i izradom dokumentacije za marinu u Solinu.


Roglićev interes selački načelnik Ivica Škrpaca i predsjednik Općinskog vijeća Josip Mošić dočekuju s oduševljenjem. U općini koja nema niti jedan hotel, s dugo godina devastiranim sumartinskim škverom, pokleknutim Jadrankamenom u kojem rade i brojni žitelji ove općine, tako veliko ulaganje značilo bi otvaranje novih radnih mjesta, život.


Upravo zato s nestrpljenjem očekuju blagoslov na dopune postojećeg PP-a, i pokušaj realizacije velikog projekta. - Na usklađenje samo čekamo suglasnost, i očekujemo da će do jeseni sve biti riješeno. Nakon toga se nadamo ozbiljnom investitoru. Što se nas tiče, prostor za marinu je osiguran - kažu općinski poglavari.


Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ
snimio: Nikola VILIĆ


 


 

‘Jadrankamen´ prodaje pogon u uvali


Predsjednik Uprave "Jadrankamena" Vedran Vilović potvrdio nam je da je "Jadrankamenov" pogon u selačkoj uvali predviđen za prodaju, što je i objavljeno u natječaju.


Sveukupno bi od toga uprihodili oko 3,5 milijuna eura, "živu lovu" koja će i te kako pomoći posrnulom, financijski posve uništenom nekadašnjem pučiškom divu. S prodajom se slaže i Sindikat, potvrdio nam je njihov povjerenik Tonči Drpić.


- Početna cijena za metar četvorni je 230 eura, i ispod toga nemamo namjeru ići. Apsolutno smo za prodaju i svi zainteresirani su i više nego dobrodošli - kaže Vilović.
Natrag
scroll to top