Donosimo članak o polaznicima škole njema" />
Tečaj njemačkog u Selcima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Donosimo članak o polaznicima škole njemačkog jezika u Selcima!


 

Pioniri polaznici tečaja njemačkog jezika u Selcima - popunjenost veća od očekivane!


Završili su upisi za prvi tečaj njemačkog u Selcima na Braču u organizaciji Hrvatsko-njemačkog društva Split i njegove škole Delfin. Budući da je ovo tek početak, odaziv u Općini Selca je odličan, tvrdi mag. Irena Filipec-Ursić, jedna od dopredsjednica društva i voditeljica tečaja, koji je od ovog školskog polugodišta sama pokrenula u Selcima, kamo je zbog novog posla prošle godine s obitelji doselila iz Splita. Ovo je trebao biti pokus, nije se nužno trebao formirati tečaj s dovoljnim brojem polaznika. Minimum je 8 polaznika, a mi ih imamo 13! Tečaj je krenuo 15.02.2011. i traje 4 mjeseca (60 školskih sati), održava se 2 puta tjedno, ponedjeljkom i utorkom od 20.00 do 21.30 sati. Drago mi je da se vijest bez puno reklame tako brzo proširila. Da smo dali više oglasa u drugim bračkim mjestima i medijima, mogli smo imati dva početna tečaja. Napredne zasad još nismo upisivali. Svi zainteresirani mogu se besplatno testirati i dobiti sve informacije kod nas u školi Delfin (u Selcima ili Splitu). Od jeseni ćemo ponovno nuditi početni tečaj, no standardni od 30 školskih sati, također u trajanju od 4 mjeseca, 1 puta tjedno u vremenu od 18:00 do 19:30 sati.


Postoji moja vizija škole stranih jezika za cijeli otok, ali ne odajem detalje nikakvih projekata dok nisu spremni da se pokrenu i objave u javnosti. Ovdje na otoku ima puno potencijala, a malo mogućnosti. Pogotovo mladi su željni svega. Zato se tečaj i napunio tako dobro. Tek neki dan nam je naknadno uletio 14. učenik. Dolazi nam jedan jedini koji nije iz naše općine, nego iz mjesta Pražnica i o nama je čitao na internetu. Baš je unio svježinu u našu šaroliku i veselu grupu. Najmlađe učenice imaju dvadesetak godina, a imamo i mladu umirovljenicu koja se između ostalog bavi iznajmljivanjem. S nama uče mame s malim bebama, kućanice i druge žene te pet muških polaznika raznih zanimanja; jedan od njih oženio se našom djevojkom iz Njemačke, koja mašta o životu na otoku. A on se sprema za život u Njemačkoj. Vidjet će(mo) gdje će završiti na kraju. Ekipa je odlična! Kada ljudi za nešto plate, onda očekuju odgovarajuću kvalitetu. Ja nastojim u njima probuditi ljubav prema njemačkom, razumijevanje za melodiju i veliki značaj tog jezika za nas i u svijetu. Inače: učenje kao i podučavanje je stvar srca, ne samo znanja i vještine. Europski standardi i tempo učenja, radni materijali iz Njemačke, sve je to vrlo kvalitetno u našoj školi Delfin, dok su cijene dosta konkurentne u usporedbi sa školama u našoj regiji. Moram spomenuti da su pokrovitelji ovog projekta prije svega Poljoprivredna zadruga Selčanka, čiji upravitelj nam je do daljnjega na raspolaganje stavio uređen prostor na Pijaci u Selcima. Za ostali pribor smo se snašli sami, a pomogla nam je i Općina Selca i jedna privatna tvrtka. Bez infrastrukture matične škole Delfin, podrške tajnice škole Dajane Bosotine i predsjednika hrvatsko-njemačkog društva prof. Zorana Ribarovića, ja barem za sada ne bih ušla u takav projekt koji iziskuje kontinuitet i dobru pripremu.
Uvijek postoje rješenja za pokretanje tečaja, jer nama za rad ne treba previše i to je na dobrobit svih u mjestu i na otoku. Zato dođite, upoznajte se s programom naše škole, možda se i Vi upišete u jedan od sljedećih tečajeva. Sve informacije zatražite kod dopredsjednice društva i voditeljice tečaja, mag. Irene Filipec-Ursić, mobitel. 091-9573586. Učite s nama njemački jezik koji govori preko 150 milijuna Europljana, Vaših potencijalnih prijatelja, gostiju i partnera!Dobro postižemo vlastitom snažnom voljom i puno rada, s nešto iskustva, i s malo hrabrosti i sreće!
Ljubav prema njemačkom i ostalim jezicima usađena mi je od malih nogu u Austriji, gdje sam odrasla dvojezično i na kraju na Sveučilištu u Beču kao magistra završila prevoditeljski studij s jezicima njemački/hrvatski/ruski. Tada sam predavala njemački 5 godina u najvećem otvorenom učilištu u Beču. Kasnije sam se zaposlila u Njemačkoj, gdje sam osnovala obitelj sa Selčaninom. I dan danas sa starijim sinom govorim njemački. On je imao 6 godina, a mlađi sin bio je beba kada smo se svi zajedno doselili u Split, blizu voljenog Brača, gdje sam provela sva ljeta i najljepše dane svog života. U Splitu sam preuzela nekoliko tečaja njemačkog u školi Delfin i na terenu (Siemens Split, Strabag Dugopolje itd.) Sretna sam da nam se san o životu na otoku ostvario prije nego što smo to mogli očekivati. No uvijek smo maštali i težili ka tome, usmjerili sve snage, putovanja i ulaganja ovamo u Selca na Braču.


U ljude oko sebe i znanje uvijek se isplati ulagati!Natrag
scroll to top